Anton har fyllt 4 år!

Nu har vår Anton blivit 4 år. Tänk, vad tiden går, det var ju inte så länge sedan vår lilla bäbis kallades “One ton” och låg och sprattlade med sina härligt knubbiga armar och ben.

Mycket har hänt under det senaste året. Han har blivit en liten tänkande människa som går att samtala med på ett helt annat sätt. Kloka, små tankar och funderingar kommer från hans mun – varvat med testning av gränser och en stark vilja.

Han är vetgirig. Många frågor: “Därför är det så?” och många försök till egna logiska svar på sina funderingar. Ibland kan han tänka länge på en sak innan han kommenterar och uttrycker sina tankar i ord. Svara artigt och tydligt på andra vuxnas frågor om honom (Mot mamma och pappa kan man dock vara lite kaxigare).

Go och glad och snäll, säger de på förskolan. En bra kompis.
Den sociala biten har utvecklats mycket den senaste tiden. Kompisar blir allt viktigare. Meya på förskolan är en klar favorit.

Kluriga dataspel blir allt mer intressant. Kortspelet Solitaire spelas nästan varenda kväll innan sovdags och andra favoriter är Pettssons Uppfinningar, Crayon Physics Deluxe, Lego-spel och Toca Monsters.

Han älskar att läsa och skriva. Vid frukosten kommer han gärna och sätter sig bredvid mamma för att få läsa namnen på barnen som fyller år i morgontidningen. Små och stora bokstäver övas det på i tv-programmet “Fem myror är fler än fyra elefanter”. Anton tittar intresserat och läser gärna med så gott han kan. Att skriva sitt eget namn, mamma, pappa, Lina mm är inga problem. Ibland överraskar han oss genom att skriva helt nya ord också som vi inte trodde att han kunde.

Att räkna är också intressant. Plus och minus funkar ganska bra mellan 1 och 10.

Men bäst tycker han nog ändå om att vara ute och jobba, skotta snö och hjälpa till. En riktig utekille, säger fröknarna på förskolan.

Lillasyster Lina försöker han styra över så gott det går. “Lina, nu ska du göra så här”. Hon har dock en egen vilja så det går väl inte alltid enligt Antons planer. De bråkar en del men leker ibland riktigt fint tillsammans.

Här kommer några bilder från kalaset.

Similar Posts