Återbesök på Ögonkliniken

Lina har varit på återbesök på Ögonkliniken. Hon ser nu nästan lika bra med det högra ögat som med det vänstra på nära håll. På långt håll är det dock större skillnad, då ser hon klart sämre med det högra.
I Linas fall vore det bra om hon även kunde ha lite sämre syn på det högra ögat på nära håll, eftersom hon ser dubbelt. Det kallas att hon har en micro-skelning. Vid vanlig skelning släpper bara det sämre ögat fokus och låter det bättre ögat dominera. Men vid micro-skelning blir det en konflikt mellan ögonen så att man ser dubbelt. Det har varit ett dubbelseende som kommit smygande, Tina har bara trott att Lina haft vanlig skelning. Hon borde egentligen ha slutat att ha lapp för det vänstra ögat mycket tidigare, nu ser hon som sagt var lite för bra med det högra eftersom det nästan börjat dominera.

För att försöka åtgärda detta får hon fortsätta att ha lapp för det högra ögat. Hon får nu köra stenhårt genom att använda lappen hela dagarna plus på kvällarna de stunder hon tittar på något på nära håll, exempelvis när hon pysslar, tittar på iPad:en eller läser. För det är synen på nära håll som måste tränas nu – inte på långt håll.

Återbesök om en månad.

Frågor att ta upp vid nästa besök:

1. Lina har klagat på dubbelseende väldigt länge, säkert ett-två år (innan dess var hon ju så liten och berättade inte allt hon upplevde så det är svårt att säga om dubbelseendet funnits med tidigare än så). Vi trodde nog att dubbelseende hörde till skelning. Förmodligen borde vi ha sagt till vid ögonkontrollerna om vi vetat att det inte är normalt att se dubbelt? Skulle Lina ha slutat med lappen så fort vi förstod att hon såg dubbelt?

2. Kan Tina utläsa att Lina ser dubbelt vid de syntester hon gör (t ex nu senast när hon skulle säga antal prickar på en bild osv)?

3. Har Tina upptäckt detta dubbelseende vid något tidigare test?

4. Kan det bli aktuellt med operation för Lina? På 1177.se står det “Ofta behövs en operation om barnet skelar mycket. Då kan ögonen riktas åt samma håll. Resultatet blir bäst om synen på båda ögonen är så bra som möjligt”. Är det då dumt att vi nu eftersträvar att försämra synen igen på det högra ögat, med tanke på en eventuell framtida operation?

Similar Posts