Den stora dagen

Äntligen har vi fått vår lilla dotter, Antons lillasyster. Här kommer historien om hur det gick till, den stora dagen då familjen Karlander utökades till 4 medlemmar.

Jag, Helena, skjutsade Anton till förskolan som vanligt på morgonen. Hade haft lite förvärkar på natten (liksom många nätter tidigare) och lade mig att vila.
Kl 11:15 kände jag hur det liksom knäppte till och steg upp och gick på toa – och det var som jag anade, vattnet hade gått. Ringde med pirr i kroppen till Lars på jobbet och berättade. Ringde sedan till Förlossningen som tyckte att jag kunde äta lunch och sedan komma in för kontroll.
Lars kom hem och vi packade det sista till bb-väskan och for iväg.

13:00 tog barnmoskan kurva på mig och babyn. Babyn mådde bra men värkarbetet var lika med noll, så vi skickades hem igen i väntan på att det skulle starta.

Farmor och farfar hade fått order om att hämta Anton på förskolan och sedan lämna över till mormor och morfar vid middagstid. De kom förbi med honom en sväng så att vi skulle hinna träffa honom – vi visste ju inte hur länge vi skulle bli på bb.
Kl 18:00 satte äntligen värkarna igång och kl 20:00 började de kännas rejält.Ringde förlossningen som sade att vi skulle vänta med att komma in tills kl 22:00 (då nattpersonalen skulle ta över).
22:00 for vi in. Vid det här laget kändes varje värk ordentligt och kom ganska tätt. Ny kurva, som denna gång visade på ett aktivt värkarbete. Undersökningen efteråt visade att jag var helt öppen, 10 cm! Försent att få någon smärtlindring.
Vi förflyttades till ett förlossningsrum.
23:00 fick jag lustgas
00:00 fick jag börja krysta. Babyns hjärtljud gick ned något när jag krystade så en barnmorska hjälpte till genom att trycka på magen litegrann, det gav lite extra skjuts. Efter ett par rejäla krystvärkar så var plötsligt babyn ute!

00:20 föddes vår lilla flicka! 3310 g tung, 49 cm lång. Navelsträngen var lindad två varv runt halsen men det var ingen fara. Hon lades på min mage, så liten och lätt, och fick suga på bröstet med en gång. En naturbegåvning på området – precis som sin bror.

En timme och 20 minuter gammal badades lillan för första gången. En ganska angenäm upplevelse verkade det som.

Vi fikade och jag fick duscha. Sedan gick vi till ett annat rum. Lars och lillan fick ett par timmars sömn efter kl 04. Efter frukosten var det läkarkontroll och lillan blev godkänd.

En lugn dag följde med amning och blöjbyte och tid att lära känna vår lilla tjej.

På natten sov lillan i mammas säng. Lagom till lunch åkte vi hem. På eftermiddagen kom mormor och morfar, farmor och farfar på besök och Anton fick träffa sin lillasyster för första gången. Klart nyfiken! Där var ju äntligen filuren som mamma och pappa pratat om skulle ligga i den där babyliften. En stor kram fick hon av sin bror!

Similar Posts