Linas avslutande besök hos Tina på Ögonkliniken

Lina har nu varit på ett sista återbesök hos Ögondoktorn.
Där konstaterades att Lina börjat se lite sämre på det högra ögat och ungefär samma syn på det vänstra bättre ögat. Att hon ser lite sämre på det högra ögat var precis det Ögonläkaren ville med tanke på det lilla dubbelseende som Lina har. När man har microskelning är det nämligen inte bra att ha samma styrka på bägge ögonen, utan då är det bättre att ett öga får bli dominant så att det inte blir en konflikt mellan ögonen.

Vi berättade att Lina självmant nämnt att hon fortfarande ser dubbelt (utan att vi frågat om det). Så förmodligen har Lina en microskelning med lite dubbelseende. Detta går inte att göra något åt. Det kan dock växa bort om vi inte uppmuntrar henne att tänka på det. Det enda som går att göra, när Lina blivit äldre och själv kan bestämma, är i så fall att stänga av det sämre ögat så att det inte längre kan bli konflikt mellan ögonen. Detta kan göras genom att exempelvis låta det högra glaset göra att hon bara ser suddigt med det sämre ögat och därmed inte använder det. Men sådan åtgärd gör man bara om man har stora problem med dubbleseende. Tydligen är det inte värt risken att operera ögat om man har microskelning, då är risken att dubbelseendet blir ännu sämre.

Hon fick recept på ny styrka till nya glasögon eftersom glasögonen var lite smårepiga och hon fått lite förändrad syn.
Ögonläkaren Tina rekommenderar att Lina sedan får nya glasögon igen efter 1,5-2år, det behövs inte byte riktigt varje år.

Similar Posts