Vattkoppor

Anton och Lina har haft vattkoppor. Det började med att klasskompisarna i Antons klass fick vattkoppor under hösten, en efter en – men inte Anton. Tiden gick och vi föräldrar började fundera om Anton inte skulle få kopporna snart. Det började ju närma sig julledighet och resa utomlands, vad synd om kopporna skulle komma just då.

Så när grannen Alma fick vattkoppor en dag i slutet av oktober bestämde vi oss att det var dags att försöka styra upp det hela. Lina skickades över för att leka med Alma hela dagen, hon fick även en avslutande kram av sjuklingen innan hon gick hem igen. Nu hade vi gjort allt för att Lina skulle bli smittad. Anledningen till att vi inte ville smitta ner Anton direkt var att han då skulle bli sjuk lite för tidigt och på så sätt missa den andra veckan av simundervisningen. Så planen var att låta Lina bli smittad först och sedan Anton.

Tiden gick och efter två veckor och tre dagar dök så kopporna upp på Linas kropp. Hon fick hög feber första dagen men när sedan kopporna kom sjönk febern och hon fick vara riktigt pigg under resten av sjukdomsperioden. Hon räknade till 12 – eller var det 18 – koppor totalt. Inte så farligt med andra ord och hon var tillbaka till skolan inom en vecka.

När Anton två veckor och två dagar senare (äntligen) insjuknade i vattkoppor, började det ganska beskedligt. Men sedan fick han hög feber, närmare 39 grader och kopporna ökade i antal, upp till minst 200 koppor räknade vi till. Febern höll i sig några dagar men sjönk tack och lov efter ett tag. Den andra dagen började kopporna klia riktigt ordentligt. Tur att det fanns alsolsprit – och Minecraft, som avledning…

Efter en dryg vecka kunde sedan Anton äntligen börja skolan igen. Fortfarande prickig men kopporna var väl intorkade och då smittar de inte längre. Han hade missat den tredje veckan av simundervisningen men det kommer en chans till, då den fjärde veckan, v 51 före jul, finns till för elever från alla årskurserna som ännu inte hunnit lära sig simma. Förhoppningsvis är han frisk då!

Similar Posts