2017-08-01

Det kan väl inte vara så svårt att bygga en egen kajak? Det finns ett flertal ritningar på nätet, men ingen jag hittat med färdiga dxf-filer för att påbörja tillverkningen direkt. Min första kajak vill jag ska vara relativt enkel, det ska snabbt gå att få till ett resultat som är tillräckligt bra för att kanske i framtiden bygga en mer avancerad modell. Det finns två olika grundmodeller när det gäller dukklädda kajaker, dels de som har spant som böjs med ånga för att få rätt form, och sedan knyts fast i längsgående ribbor, dels det som på engelska kallas för “Fuselage frame”, med tvärskott i plywood i vilka de längstgående ribborna fälls in. Plywood låter som ett mycket enklare alternativ då det går bra att fräsa ut varje tvärskott för sig.
Mitt val föll på en Freeb-12 http://www.kudzucraft.com/web/boat-designs/freeb från Kudzu Craft. Ritningen finns tillgänglig som PDF.

Ritningen är egentligen bara en samling koordinater över hörnpunkterna på tvärskotten, utan hänsyn till att de längsgående ribborna ska fällas in, eller någon tjocklek på själva ramen. Det är amerikaniserade mått med många detaljer som är avrundade tum-mått, plywooden ska vara 1/2 tum tjock, minsta bredd på plywooden en tum osv.

Att bygga från en sådan ritning utan datorstöd skulle jag uppleva som svårt, men
efter några timmar framför datorn började de fyra tvärskotten ta form.

Reling är 21×43, det går 8 meter. Köl, toppribba och nedre sidoribbor är 15x27mm, ungefär 16 meter, från Byggmax, de planhyvlade listerna är kvistfria och går bra att böja.

Ribborna knyts fast i plywooden med vaxad sentråd. Jag beställde sentråd att knyta fast delarna med.
Duken är beställd från Extremtextil, det är en nylonduk som väger 310g/m2 (9 oz/yd2) och är 1690mm bred för att nå runt hela kajaken, omkretsen är 1570mm som mest.

Fräser med en rak enskärig 3mm pinnfräs utan spiral, den ger fina snitt och materialet ligger stilla.
Ett av tvärskotten
Fin yta utan slipning
Montering

De längsgående ribborna fasas av med hyvel så att hörnen inte ska bli så vassa, ribborna hålls på plats med tvingar och knyts sedan fast i tvärskotten. Längst fram och bak snedkapas ribborna och knyts fast. Snedkapningen är svår att få till då man måste kapa stegvis en bit i taget för att kunna få till ett avslut på ribban som ligger an mot plywooden i för och akter.

Just bakom sittbrunnen.

Skelettet klart

9.9 kg, utan duk.
Skarvad sarg
Färgtest på duk
Sy duk
Sarg med spännband

Sargen spänns ner runt kölen med ett spännband för att den ska kunna fjädra upp lite när tyget är fäst, så att det ska bli mer sträck. Tyget går in i sittbrunnen under sargens bottendel, upp och sen ut mellan underdel och överdel. Delarna kläms ihop av 20 stycken M4x35 försänkta rostfria skruvar. Sargens främre och bakre del var svårast att sträcka tyget runt, man får klippa många jack i tyget för att kunna sträcka. En glödgad tretumsspik trycktes ner genom skruvhålen för att göra hål i tyget.

Färdigsytt

Om det är lite slappt tyg någonstans kan man prova att sträcka med värme, blöt tyget med vatten och stryk med strykjärn så sträcks det ganska bra.

Insidan, sittbrunn och framåt
En rostfri plåtremsa, 16×1.5mm skruvades fast längst kölen som nötskydd.
Fronten lätt formad med en hammare

Ytbehandling

Fyra varv med utspädd och sen normal International Original fernissa.

Budget

2017-08-28

DelPrisInköpsställe
Tyg440 krextremtextil.de
Planhyvlade lister530 krByggmax
Rostfria skruvar, muttrar, brickor180 krebay.co.uk
Färg till trä, “International Original”149 krJula
Sentråd110 krSTOORSTÅLKA
Färg till duken, “International Original”2x149krJula
Hemostater, synålar30 krebay.com
Summa:1737 kr
Kostnader,
Sittbrunn
Första provturen

Länkar

2017-08-31

http://www.kudzucraft.com

http://www.madekayaks.com

http://gaboats.com

https://www.flickr.com/photos/mo_kayaks/sets/

http://paddleandoar.com/